De clubavond op donderdag 28 november 2019 stond in het teken van Lightpainting.

Lightpainting, oftewel ‘verven met licht’, is een manier om lichtsporen vast te leggen in het donker d.m.v. lange sluitertijden. De lichtsporen worden gemaakt door bewegende lichtbronnen. Hierdoor ben je in staat tot het maken van je eigen fantasiebeelden. Je kan je onderwerp met licht beschilderen of je beweegt door het beeld met je lichtbron en tekent zo je figuren.

Alles wat licht uitstraalt kan je als lichtbron gebruiken:

Krachtige zaklamp met stroboscoopfunctie

Ledlampjes

Een stok met ledlampjes, welke gevoed worden door een batterij.

Glowsticks

Dit zijn buizen van doorzichtig plastic gevuld met een vloeistof, welke gaat “gloeien” wanneer de twee vloeistoffen in de buis met elkaar in contact komen.

Pixelsticks

Deze nieuwe tool, ook wel magilight genoemd, is er één met veel mogelijkheden. Er kunnen foto’s op geladen worden, welke afgespeelt worden als je met de stick door je compositie beweegt.

RGB-tubes

Dit zijn doorschijnende buizen, die je over een zaklamp heenschuift. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

Staalwol

Spectaculair is om staalwol als lichtbron te gebruiken, maar doordat staalwol erg brandbaar is, is dit te risicovol om dit op een clubavond te gebruiken.

Benodigdheden:

  • Omdat er met lange sluitertijden wordt gewerkt, is het gebruik van een statief en draadontspanner (of draadloze ontspanner) noodzakelijk. Een draadloze ontspanner is handig als je zelf met het licht gaat schilderen.
  • Camera met bulb-stand.
  • Donkere kleding, dan ben je niet zichtbaar op de foto.

Scherpstellen

Camera’s hebben moeite om in het donker scherp te stellen, dit moet dan ook handmatig gebeuren. Om goed te kunnen scherpstellen, kan je het onderwerp belichten met een zaklantaarn.

Kees Ritter