Wat is meervoudige of dubbele belichting?

Bij dubbele belichting maak je twee (of meer) foto’s over elkaar heen. Hierdoor zijn sommige delen van de ene foto zichtbaar in de andere foto. En dat kan hele mooie en aparte effecten opleveren.

Meervoudige belichting was ook al mogelijk met analoge fotografie. Je zette dan het rolletje vast en kon dan meerdere belichtingen op één negatief maken.

Niet alle camera’s beschikken over de instelling meervoudige belichting of meerdere opnames. Bij Nikon, Pentax en Sony heet het meervoudige belichting. Bij Canon en de systeemcamera’s van Fuji en Olympus heet het meervoudige opnames en bij Panasonic Multi belichten.

Er zijn ook softwareprogramma, zoals Photoshop (PS), waarin er meerdere opnames kunnen worden samengevoegd. Maar daar ga ik hier niet verder op in.

Wanneer je dubbele belichtingen maakt, weet je van tevoren nooit helemaal hoe het uiteindelijke beeld eruit gaat zien. Bij een aantal camera’s is het inmiddels mogelijk om in het display of elektronische zoeker het eerste en tweede beeld samen te zien, nog voordat de samengevoegde foto is gemaakt.

Verschillende effecten

Met dubbele belichting kun je verschillende effecten creëren, zoals dromerig effect (soft focus effect), twee keer hetzelfde onderwerp of twee beelden door elkaar. Hieronder voorbeelden van dromerig effect en twee beelden door elkaar.

Dromerig effect met een Fuji camera:

Dromerig effect met een Canon camera:

Twee beelden door elkaar:

Hieronder twee beelden door elkaar. Eerst de stam van een boom gefotografeerd en daarna de vlinder op bloem.

Willy Nihot