Bericht

Op 27 januari is geheel onverwacht onze oud voorzitter Gerard van Straalen overleden.

Het bericht heeft ons diep getroffen.

Gerard was 12 jaar lang lid van onze fotoclub.

En niet zomaar een lid. Hij was actief, organiseerde van alles, was jarenlang voorzitter, deed klusjes in ons onderkomen en fotografeerde.

De foto op de rouwkaart is gemaakt op een zondagmorgen, een paar winters geleden. We gaan elke maand op een zondagmorgen met een los-vast groepje op stap om wat foto’s te maken. We fotograferen een uurtje en zoeken daarna een gelegenheid om koffie te drinken en appeltaart te eten. Deze ochtend waren we samen. We zouden volgens plan wat verder weggaan, maar we besloten dicht bij huis te blijven.
Zijn foto van de molendriegang bij Stompwijk, op de grens van Leidschendam is de perfecte landschapsfoto. Links, net buiten beeld de opkomende zon, de prachtige kleuren in de lucht, de grondmist en natuurlijk, perfect geplaatst de silhouetten van de molens.
Maar het gaat natuurlijk om de vogels, precies op het juiste moment geklikt.
Wat zegt deze foto over Gerard? In de eerste plaats dat hij een goede fotograaf was, maar ook dat hij een zachtaardig mens was, met oog voor schoonheid.

Zachtaardig kwam hij niet altijd over, als je in de weg stond riskeerde je een botsing, dat hebben we ook wel meegemaakt.

Veel van onze leden noemen en roemen zijn hulpvaardigheid. We hebben dat allemaal ervaren. Een vraag aan Gerard was nooit aan dovemans oren.

Zelf zag hij ook wat er moest gebeuren. Vorig jaar hebben we onze clubruimte verlost van een heleboel oude troep en we hebben hem opnieuw ingericht. Dat gebeurde vooral door het driemanschap Frans, John en Gerard. Gerard deed de klusjes met elektriciteit en bemoeide zich uiteraard luidruchtig met alle andere dingen die moesten gebeuren.

Gerard was altijd aanwezig en niet onopvallend. Natuurlijk door zijn postuur, maar ook doordat hij overal wel een mening over had, die hij niet onder stoelen of banken stak.

Maar misschien wel belangrijker dan al die clubdingetjes, hij ontwikkelde met een paar mensen warme vriendschappen.
Eén van die vrienden, Thea heeft wat zaken uit het clubverleden op een rijtje gezet. Zelfs beknopt had ze daar anderhalf A4-tje voor nodig. Ik zal nog beknopter zijn.

Gerard was vanaf 2009 lid van de club, sindsdien was hij er altijd en deed hij overal aan mee. Van 2012 tot 2016 was hij voorzitter.

Wat voor fotograaf was hij?
Hij was een zeer veelzijdig fotograaf, heeft eigenlijk wel alle genres beoefend: portretten, landschappen, vogels, festivals en straatfotografie.
Altijd technisch perfect, met oog voor schoonheid en als het even kon met een knipoog.

Wat voor clublid was hij?

Gerard was onze klusjesman , samen met John heeft hij heel wat gerepareerd, veranderd, slimmer gemaakt. Onze eigen gebroeders Bever.

Samen met John verzorgde hij ook veel club-exposities. Op dit moment zijn er nog drie te zien, in verzorgingshuis Prinsenhof, op de stiltegang van Antoniushove en in bibliotheek Ypenburg.
Alle foto’s die daar hangen zijn door Gerards handen gegaan.

Zoals gezegd altijd aanwezig.

Ook bij alle uitstapjes, Hij organiseerde er veel, onder andere de reis naar Venetië. Maar ook allerlei kleine tripjes in eigen land. En als hij ze niet organiseerde was hij wel deelnemer.
De laatste zondag voor zijn overlijden zouden we met wat mensen foto’s maken in park Clingendael, Gerard was er niet. Hij was toen al ziek.

We verliezen een belangrijk lid, een grote man met een groot hart, een man met humor.

Martien Kalkman