Op 6 augustus 1945 hebben de Amerikaanse strijdkrachten een atoombom, boven de Japanse stad Hiroshima, laten ontploffen. President Truman probeerde hiermee de Japanners tot een overgave te dwingen. De Amerikanen hadden in de voorgaande veldslagen ontzettend veel manschappen verloren, doordat de Japanse soldaten zich ingroeven en weigerde zich over te geven. Ook verloren de Amerikanen veel materiaal en manschappen door kamikazeacties van de Japanners.

Amerikaanse wetenschappers, waaronder Albert Einstein, waren al sinds 1939 bezig om dit verschrikkelijke vernietigingswapen te ontwikkelen, omdat er geruchten gingen dat Hitler’s Duitsland ook met de ontwikkeling van een dergelijk wapen bezig was. Ondanks vele protesten van wetenschappers, Duitsland had de oorlog immers al verloren zonder zo’n wapen te hebben ontwikkeld, gaf Truman uiteindelijk de opdracht om de bom te gooien. Deze werd 600 meter boven het centrum van Hiroshima tot ontploffing gebracht en had tot gevolg dat er direct 78.000 mensen gedood werden en een zelfde aantal gewonden als gevolg van de enorme drukgolf en de intense hitte die bij de explosie vrijkwam. In de daaropvolgende jaren stierven er nog honderdduizenden aan de gevolgen van de stralingsziekten.

Ondanks de totale vernietiging van Hiroshima en haar bewoners, capituleerde de Japanse machthebbers nog niet. De Amerikanen hebben een tweede bom gegooid op de stad Nagasaki, op 9 augustus. Of dit de capitulatie betekende zijn de historici het nog niet over eens. De Japanners gaven zich pas over toen Rusland Mantsjoerije (het huidige noorden van China) had veroverd op de Japanners.

Doordat Hiroshima in de oorlog nooit gebombardeerd is geweest, er waren immers geen militaire bases en militair-industrieelcomplex en zodoende intact was gebleven, hebben de Amerikanen deze stad gekozen om hier de eerste atoombom te gooien. Ook wordt Hiroshima omringd door bergen, zodat de vernietiging beperkt bleef tot deze stad. Zo kon men goed de gevolgen van zo’n bom bestuderen.

Foto 1: 6 augustus 1945 08:15 uur, het tijdstip dat de bom tot ontploffing werd gebracht en het leven stopte.

Foto 2: Het standbeeld welke de schokgolven en fall-out van een atoombom symboliseren.

Foto 3: A-Bomb Dome: Dit gebouw stond als enige gebouw nog enigszins overeind na de ontploffing. Men heeft het gebouw onaangetast laten zien als symbool van de vernietiging. Voor de oorlog deed het dienst als exposititiegebouw.

Foto 4: Duizenden kraanvogels, door kinderen van papier gevouwen, worden in het Children’s Peace Monument bewaard. Deze traditie is gestart door het Japanse meisje Sasaki Sadako, die op 12 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van leukemie opgelopen door de straling.

Foto 5: Peace Memorial Park, te vinden in het epicentrum van de schokgolf, bevat een museum en monumenten ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Kees