Zaterdag 18 juni zijn leden van de sportfotografie naar Scheveningen geweest, daar werd het North Sea Beach Rugby toernooi gespeeld.

Ik wist niet eens dat deze vorm van rugby bestond. Normaal wordt rugby op een grasmat gespeeld, met van die hoge palen waar de bal tussendoor moet.

Maar het woord Beach zegt het al, hierbij speelt men op het zand. Het vergt veel uithoudingsvermogen van de spelers met al dat klunen.

De spelregels ken ik niet, maar er zijn enkele overeenkomsten met het normale rugby.

Het speelveld heeft een totale lengte van 31 meter (speelveld van 25 meter en 2 trygebieden van 3 meter) en een totale breedte van 25 meter.

Een team bestaat uit 5 veldspelers en max. 7 wisselspelers. Het is de bedoeling om in het bezit te komen van de bal (nou ja bal, het is meer een ei) en deze in het try-gebied van de de tegenpartij op de grond te drukken, het schoppen van de bal is niet toegestaan. Een try levert 1 punt op. Men speelt 2 maal 5 minuten met 3 minuten rust.

De mannen,vrouwen, jongens en meisjes gaan er best af en toe hard tegenaan. De tackles zijn mede door het opspattende zand  spectaculair om te zien en leveren ons mooie fotomomenten op.

Je moet ook zeker geen doetje zijn als je dit spelletje speelt, vooral bij de mannen wordt er stevig gespeeld.

We hebben een aantal leuke wedstrijden gezien en er was genoeg te fotograferen, ruimte langs de lijn was er voldoende, lage standpunten waren door het stuivende zand een beetje gevaarlijk voor de camera, maar ik denk dat we toch wel een aantal fraaie foto”s hebben kunnen maken.

In ieder geval hebben wij een leuke dag gehad. 

Ga een volgende keer ook eens met ons mee!

 

Groet, John en Kees.