Wat is abstracte fotografie?

Het woord abstract komt van abstraheren, ofwel weglaten. Dat is precies wat je in abstracte fotografie doet, je haalt zoveel mogelijk verwijzingen naar de werkelijkheid weg, Daarbij komt het aan op je eigen verbeeldingskracht.

Bij abstracte fotografie gaat het meer om experimenteren dan het opvolgen van formules. Het is eigenlijk net alsof je opnieuw leert fotograferen.

Er zijn geen regels meer om op te volgen, geen stappenplan, je hebt absolute vrijheid bij het kiezen van je eigen technische en creatieve variabelen die je nodig hebt.

Vormen en kleuren. Dat is alles wat je overhoudt als je al het herkenbare uit een foto weghaalt of weglaat.
De abstracte fotografie toont niet de werkelijkheid, maar geeft een inkijkje in de verbeelding van de fotograaf.
Zie de wereld een beetje anders; niet als onderwerpen die je kunt fotograferen maar concentreer je op lijnen, vormen, kleuren, texturen, schaduwen en hooglichten.

Bij abstracte fotografie is de compositie zeker belangrijk, Waar leidt de lijn de kijker naar toe?
Word je naar een punt toe getrokken of gaan de lijnen juist uit elkaar? Felle kleuren hebben een ander effect op de kijker dan rustige kleuren. Durf te experimenteren, zonder je oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen.

Abstracte fotografen hebben nog steeds veel middelen ter beschikking om geweldige foto’s te maken. Hieronder een aantal elementen:

 • Licht: helder versus donker, hard versus zacht;
 • Kleur: warm versus koel, levendig versus ingetogen;
 • Textuur: glad, ruw, hard, zacht en ontelbare variaties;
 • Compositie: evenwichtig, ongebalanceerd, dynamisch, statisch, open, gesloten, druk, eenvoudig;
 • Speel met nabewerking

  Met abstracte fotografie heb je veel meer speelruimte dan normaal bij het bewerken van een afbeelding. Dat komt omdat jij de enige bent die echt weet hoe het onderwerp er in het echt uitzag. Grijp dus je kans, je kunt nu echt helemaal losgaan, afhankelijk van je persoonlijke limieten en voorkeuren natuurlijk.

  Contrastrijke zwart-wit foto’s doen het vaak erg goed bij abstracte fotografie. Zorg er wel voor dat het er niet al te overdreven uitziet.

  De kunst van het weglaten

  Zoom in of knip alles achteraf weg wat niet bijdraagt aan wat je wilt vertellen met je foto. En als je helemaal abstract wilt gaan, laat dan ook alles weg wat kan bijdragen aan de identificatie van je onderwerp/voorwerp.

  Harm Bokje

  « van 2 »