De landschappen van ‘the Lord of the Rings’ in Nederland

In alle vroegte verzamelden Kees & Akram , Frans, Yolanda, Willy en Ivo zich voor een flinke autotocht naar Ermelo. Aldaar werden we opgewacht door onze gastheer en gids Ruud, de in Voorburg èn Ermelo wonende buurman van Kees. Ervaren met de openingstijden van de koffiehuizen op zondagochtend op de Veluwe had Ruud de koffie en broodjes bij zich voor ons allen, en dronken we -al schuilend voor de regen- koffie in een boshut van Staatsbosbeheer.

Aldaar werden de fototoestellen met plastic sleeves in gereedheid gebracht om de regen te trotseren. Na slechts een kort stuk lopen bereikten we het Speulderbos met ‘de dansende bomen’. Het regenweer veroorzaakte een zeer zacht diffuus licht zonder één enkele schaduw. De boombasten kleurden in het aanwezige licht, vocht en nevel vaak witgrijs, prachtig combinerend met het bruin van de bladeren op de grond en het felle groen van het mos op de bomen. Het geheel gaf een gevoel om te mogen wandelen in de natuur van ‘the Lord of the Rings’. Dit werd nog meer versterkt toen we werden geconfronteerd een groep Orks (of waren het wilde zwijnen?) die een veilig heenkomen zocht.

Via het geaccidenteerde terrein van het Solse Gat, de koffie met een ‘klein’ stukje appeltaart in Boshuis Drie en een bezoek aan de schaapskooi met 239 schapen midden op de heide, verkenden we de rest van de omgeving. De nadruk op het fotograferen (alles was inmiddels kletsnat) veranderde misschien langzaam iets richting ‘geanimeerd praten’, waarbij Willy ons gelukkig attendeerde om ook aan het eind van de wandeling niet te vergeten om ons heen te blijven kijken om van de prachtige natuur te genieten.

Ter afsluiting nodigde Ruud ons uit voor een kop heerlijke erwtensoep, broodjes en koffie bij hem thuis die Ida zijn vrouw voor ons had klaarstaan. Kortom, een zeer gastvrij onthaal in een werkelijk prachtig gebied!!

Ivo